Placenta alchemie

De placenta en placenta-capsules

De placenta is tijdens de zwangerschap en de bevalling erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat de buikbaby wordt voorzien van zuurstofrijk bloed en de juiste hormonen en voedingsstoffen. Hiervoor zijn de baby en de placenta met elkaar verbonden door de navelstreng. Als je na de geboorte ervoor kiest om de navelstreng niet meteen af te klemmen en door te knippen, zal de placenta gewoon blijven doorgaan met zijn mooie taak, totdat de baby goed zelfstandig kan ademen en dan zal de bloedstroom ophouden. Bij een gezonde baby duurt dat ongeveer 10 minuten. 
In onze westerse wereld wordt de placenta na de geboorte meteen weggegooid. In sommige landen wordt hij ook doorverkocht aan de cosmetische industrie, die maakt er verjongende huidcrème van. Als je hem liever bewaard moet je dat dus aangeven bij je hulpverlening.
Want het is misschien best wel jammer en wellicht ook wat ondankbaar om zo’n belangrijk orgaan zomaar weg te gooien. In veel andere culturen denkt men dat ook. Zo zijn er mensen die de placenta begraven, bijvoorbeeld in de tuin met een boompje erop en is in Nieuw-Zeeland de lotus-geboorte ontstaan. 
Het drogen van de placenta en het meegeven als voeding voor moeder en kind is iets dat zijn oorsprong in China kent. Het opeten van een placenta lijkt misschien een idiote gewoonte, maar het is wat minder vreemd als je bedenkt dat veel andere zoogdieren dat ook doen. In de placenta zitten namelijk precies de juiste voedingsstoffen en hormonen die de moeder op dat moment nodig heeft om fysiek en mentaal te kunnen herstellen. 
Vrouwen die tijdens hun kraamtijd de placenta of een deel daarvan gaan gebruiken ervaren dan ook hoe snel ze zich weer fit en energiek voelen en dat ook hun borstvoedingsproductie positief wordt beïnvloed. 
Voor het eten van je placenta hoeft deze niet per se gedroogd te zijn. Je kunt ook een rauw stukje nemen door het bijvoorbeeld te (laten) verwerken in een lekkere verwen-smoothie meteen na de geboorte, zodat je er niks van hoeft te proeven. Het kan je namelijk enorm goed helpen bij nabloedingen. Daarnaast kan je het ook (laten) bereiden als vlees. Dat kan ook wanneer je vegetarisch bent; de placenta is het enige stukje vlees dat je kunt eten zonder dat er een dier voor heeft hoeven te sterven. Als je zoekt in het Engels kun je een hoop recepten vinden op het World Wide Web.

Je kunt bij mij je placenta laten drogen en verwerken in capsules. Het enige wat je daar voor hoeft te doen is de placenta zo gauw mogelijk naar mijn adres in Susteren (laten) brengen. Je stopt de placenta in een dichte kunststof trommel, met een inhoud van ongeveer 2 liter, en bewaart hem tot die tijd in de koelkast. Dat kan maximaal drie dagen. Bewaren in de diepvries kan ook, maar het advies luidt dat niet langer dan drie maanden te doen. Neem voordat je gaat eerst even contact met mij op, zodat je zeker weet dat ik er ben.

Het capsuleren kost €100,- inclusief. Je krijgt ze mee in een potje met gebruiksadvies. En kunststof trommel krijg je schoongewassen mee terug.

Voor de kleine meerprijs van €10, wordt er van een stukje placenta een tinctuur gemaakt, die je kunt gebruiken voor je baby.

Je krijgt de producten geleverd met een bijsluiter.

Voor de leesbeesten onder ons wat verslagen over het consumeren van de placenta: Veronique over voeding
Placenta-wise
Reproduction

Als je geïnteresseerd bent kun je contact met mij opnemen

‘Omdat ik de neiging heb om bij grote gebeurtenissen en hormoonschommelingen wat somber te worden, heb ik na de geboorte van mijn dochter mijn placenta bij Minke laten capsuleren. Ik vond het bovendien een mooi idee om het orgaan dat zo goed voor mijn baby had gezorgd, bij mij te houden en niet zomaar weg te gooien. In mijn kraamweek heb ik geen last van kraamtranen gehad en ook de weken en maanden erna ging alles heel goed met me, ook fysiek. Het voelde als langzaam van het roze wolkje weer in de gewone wereld landen, zonder heftige ups en downs zoals na de geboorte van mijn eerste kind.’

Bregje

Informeer naar wat voor jullie mogelijk is