Geboorte van H. (anoniem)

Hallo Minke,

Vorige week zaterdag zijn wij trotse ouders geworden van een dochter! Ze heet H. en woog bij de geboorte 3660 gram en is 52 cm lang.

De bevalling is zeer voorspoedig verlopen. In het begin heb ik de ontspanningscd opgezet, maar ik kwam niet goed in de ontspanning. Ik lag lang op mijn linkerzij op bed. De weeen waren goed te voelen in het bekken, waarschijnlijk omdat de baby al heel diep zat. De weeen waren onregelmatig maar vrij heftig, ruim 1,5 minuut. Instinctief ging ik de weeen wegademen. De ademhaling was niet geheel de ademhaling zoals geoefend. Diep in en langzaam naar buiten ademen uit.

Ik kwam niet echt in die trance zoals ik mij had voorgesteld. Wellicht was ik teveel met timen bezig. Opvallend is dat de weeën regelmatiger kwamen nadat ik P. had wakker gemaakt om 3.30 uur. Ik wilde meer emotionele ondersteuning, het gevoel niet alleen te zijn. Ik wilde hem in eerste instantie laten slapen, maar ik was bang dat ik mezelf teveel ging kwellen en het niet op zou schieten met de ontsluiting. 
Toen ben ik onder de douche gaan staan. Daarna deed P. de Light Touch Massage. Om 4.30 uur had ik weeen om de 4 a 5 minuten. Ik ving intussen de weeen op handen en knieen op, dat werkte voor mij. De verloskundige is toen gekomen en ik had toen 4 cm ontsluiting en de baarmoedermond was geheel verdund. Op naar het ziekenhuis. De rit naar het ziekenhuis verliep heel ontspannen en ik was vol zelfvertrouwen. De verpleegkundige vroeg naar mijn geboorteplan. ”Momentje” zei ik. Even een wee opvangen. En daar zat ik op mijn handen en knieen op het yogamatje 🙂 Om 6 uur ben ik in het bad gaan zitten. Om half 8 had ik 8 cm ontsluiting. De golvingen werden heviger. Ik probeerde zo goed als mogelijk mijn buik op te bollen.

Het proces ging zo goed dat de verloskundige had voorgesteld dat ik in het bad zou kunnen gaan bevallen. Dat was een hele verademing om dat te horen. Vanwege een poliklinische bevalling had ik de voorkeur voor de baarkruk aangegeven, maar ik moest er eigenlijk ook niet aan denken om nog uit het bad te gaan. De hartslag van H. bleef constant heel stabiel. Ik raakte meer in trance. Maar iedere golf/wee was hard werken.
Het is overigens niet standaard dat vrouwen in het bad van het Orbis kunnen bevallen! De verloskundige had het volste vertrouwen, evenals P. Daarbij is het bad erg smal, maar ze had goed overzicht :). Ondanks dat ik een vervangende verloskundige had (vanwege weekenddienst), ben ik dus heel blij met haar geweest!

Om 10.15 uur kon ik gaan persen. De J-breathing ging niet zo goed werken of het zou heel lang gaan duren. Ik lag horizontaal en ik wilde ook dat het kindje snel geboren ging worden. De persfase is een hele aanslag op je lichaamsenergie. Maar ook mooi hoe het lichaam het persen vanzelf overneemt. Door het water heb ik alleen de persweeen als heftig ervaren. De tijd ertussen in bleef ik rustig zelfs toen het kindje in het geboortekanaal zat.

Om 11.20 uur is onze dochter geboren. Ze kwam heel vredig ter wereld. Ze keek met grote ogen. Ze heeft ongeveer 30-40 seconden onder water gelegen en toen begon ze te happen. Ik heb haar toen opgepakt. Ze was zo rustig en het leek alsof ze zich er heel goed van bewust was wat er gaande was. H. pakte gelijk mijn vinger. Ze krijste helemaal niet, maar lag rustig bij me. Heel mooi.

De placenta kwam 10 minuten later. Ik heb weinig bloed verloren. Ondanks de persfase ben ik nog heel gaaf gebleven dus geen knip. Slechts enkele schaafwondjes.
De borstvoeding kwam direct goed op gang. Mijn lichaam herstelt zich razendsnel. Ik was alleen nog gevoelig in mijn bekken.

De cursus heeft mij zeker geholpen! Zonder de cursus was ik in paniek geraakt. Ik vertrouwde op mijn lichaam en sprak mezelf dat ook heel vaak toe. Dat het lichaam weet wat te doen. En dat ik het goed doe. De bevalling is wel te vergelijken met het lopen van de Kennedymars. Ik heb er in ieder geval qua tijd evenlang over gedaan :). Het was zeker niet pijnloos maar ik kon er goed een weg in vinden. P. had het volste vertrouwen dat het goed zou komen want hij vond de bevalling heel vredig verlopen. Hij heeft mij goed ondersteund met het gieten van water over mij. Hij bleef ook heel rustig. De verloskundige had al eerder badbevalingen meegemaakt maar toch had mijn bevalling een grote indruk op haar achtergelaten. De volgende nacht kon ze niet slapen, want de bevalling beleefde ze nog in haar hoofd. Het was voor haar ook een intense nieuwe ervaring. Ze is gewend dat bevalling normaliter zo snel verlopen dat ze iedere handeling achter elkaar moet uitvoeren. Maar het verliep heel rustig. In mijn lichaam gebeurde er vanalles, maar ik ben rustig gebleven en dat straalde ik blijkbaar ook uit.

Ik adviseer iedere vrouw de cursus te gaan doen. Je leert hoe je lichaam functioneert en hoe je vertrouwen in jezelf krijgt. Ook heeft de cursus bijgedragen om in de ontspanning en in trance komen.

Bedankt Minke!

Groetjes M

Informeer naar wat voor jullie mogelijk is