Geboorteverhaal van Maud

Ik zag eerlijk gezegd best op tegen de bevalling, de verhalen om mij heen waren niet altijd heel rooskleurig te noemen en ik vroeg me af wat ik allemaal kon verwachten en of ik de pijn wel aankon.

Al bladerend in een boekje kwam ik de term hypnobirth tegen en ik ging zoeken of zoiets in mijn eigen regio ook te vinden was. Zo kwam ik uit bij Minke. De cursus heeft me vooral erg geholpen om mijn mindset over bevallen te veranderen. Nadat ik ook nog het boek ‘bevallen op eigen kracht’ van Wendy Schouten had gelezen was ik meer en meer overtuigd dat bevallen een natuurlijk iets is waarvoor je lijf gemaakt is en waarbij het dan ook belangrijk is dat je naar je lijf luistert.

Zo kwam het dat ik 6 weken voor de uitgerekende datum nog overstapte naar een verloskundige die de filosofie van hypnobirth kende en ondersteunde, dat ik in plaats van te gaan bevallen in het ziekenhuis heel graag thuis wilde blijven in mijn vertrouwde omgeving en dat we een bevalbad regelden en sfeervolle muziek. Een totale ommekeer van waar ik vandaan kwam naar vertrouwen in mijn eigen lijf en rust in mijn hoofd.

Toen de bevalling zich aankondigde begon dat langzaam met weeën die kwamen en gingen en die goed te verwerken waren. Omdat ik had gelezen dat het wel eens lang kon duren ging ik nog vol goede moed met mijn moeder naar het dorpscentrum. De weeën kwamen echter sneller en heviger dan ik had verwacht, dus na een dik uur was ik weer thuis en toen ging het snel. Toen de verloskundige kwam had ik al 6 cm ontsluiting. Ik heb de diverse ademhalingstechnieken zo goed mogelijk toegepast. Dat lukte niet helemaal, soms waren mijn weeën best heftig, maar door mijn overtuiging dat ik het alleen kon en dat mijn lijf deed wat nodig was, was ik in staat om heel rustig te blijven en me zo goed mogelijk te concentreren. Omdat het zo snel ging waren mijn weeën en persdrang erg intens, ik heb ze echter niet ervaren als een vorm van (ondraaglijke) pijn. Binnen 5 uurtjes (de tijd die ik in een sessie met mezelf had afgesproken!) heb ik in het bad een gezonde dochter op de wereld gezet zonder poespas en zonder pijnbestrijding. Ik heb haar zelf in het bad kunnen opvangen en nog even onder water gehouden waar ze haar ogen opende en begon rond te kijken. Daarna heeft ze nog een hele tijd bij mij op mijn borst gelegen, heel rustig. Het was een prachtig moment voor mij en mijn vriend.

Ik kan de cursus aanbevelen, zeker als je openstaat voor een andere kijk op bevallen. Zelfs als je niet alle technieken kan toepassen is het een waardevolle investering voor de wijze waarop je naar je eigen bevalling toeleeft, met rust en vertrouwen in jezelf in plaats van in angst.